Полезно

1.Планувайте своя преглед предварително, като си запазите час.
2.Ако имате нужда от спешна консултация пояснете това и какви са ви оплакванията и при възможност с известно изчакване ще Ви бъде определена среща същия ден.
3.Ако сте възпрепятствани да спазите часа запазен предварително, моля обадете се да го отмените или промените, за да може да бъде прегледан друг пациент, който може би имал нужда от преглед спешно.
4.Носете със себе си цялата здравна документация с която разполагате, защото проблемът който споделяте може да е свързан с нещо друго от здравната Ви история, за което Вие да не си давате сметка. Така ще може да бъде направена оценка на цялостното Ви здравословно състояние.
5.Преди да направите кръвни изследвания или друг вид диагностични назначения се информирайте за предварителната подготовка. 

седем златни правила, за да се предпазят бъбреците

1. Бъдете активни. Движението спомага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело, това е залегнало в концепцията "Движение за здрави бъбреци“.

2. Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.

3. Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80л при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което наляга промяна в начина на живот и диетични ограничение. При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с доктора си поведението и необходимостта от лечение.

4. Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е 5-5 гр или около 1 чаена лъжичка. Ограничете приема на готови храни, не добавяйте сол към храната. По-лесно ще контролирате приема на сол ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.

5. Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.

6. Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства като нестероидни противовъзпалителни медикаменти, например, причиняват бъбречно заболяване.

7. Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

СПРИ АЛЕРГИЯТА ЕСТЕСТВЕНО И БЕЗОПАСНО С РИНИТАЛ или риналержи!

   

 Вижте и прогнозата за първата половина на СЕПТЕМВРИ

Дървета и храсти: Алергологичен риск - няма

Няма цъфтеж при алергизиращи дървесни видове.

Житни треви: няма

Няма опасност от вторично развитие и цъфтеж, защото горещото и сухо време през август доведе до изсъхване на тревите.

Плевели и разнотревие: висок

Ще продължат развитието и цъфтежът на сухоустойчивите плевелни алергизиращи видове. Водещ алергизиращ вид ще е амброзията, особено в Северна България. Ще продължат да цъфтят някои видове от сем. Лободови и Щирови. При пациентите с алергия към тези видове ще продължат оплакванията и през този период.